Ketua KPK Malaysia Mengundurkan Diri

0
195
Foto: Ari Saputra/detikcom
Dijual Rumah

Buktipers.com – Kuala Lumpur

Ketua Komisi Pemberantasan Korupsi (KPK) atau Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) Malaysia, Datuk Seri Mohd Shukri bin Abdul, mengundurkan diri dari jabatannya.

Dari siaran pers kantor Perdana Menteri Malaysia sebagaimana dilansir Antara, Rabu (4/6/2019), disebutkan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong sudah menyetujui pengajuan pengunduran diri. Seharusnya jabatan Shukri berakhir pada 17 Mei 2020.

Pemerintah menyampaikan terima kasih kepada Shukri, yang dianggap banyak berjasa kepada negara selama ia memegang jabatan sebagai Ketua KPK Malaysia.

Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong juga melantik Puan Latheefa Beebi Koya, yang juga Direktur Eksekutif Lawyers for Liberty, sebagai Ketua SPRM yang baru. Dia punya masa tugas selama dua tahun, mulai 1 Juni 2019.

Sementara itu, Presiden Pemerhati Rasuah Malaysia (MCW) Jais Abdul Karim mengatakan pelantikan Latheefa Koya sebagai Ketua SPRM yang baru terhitung 1 Jun 2019 amat mengejutkan.

Berdasarkan Undang-Undang SPRM 2009, Ketua SPRM yang dilantik seharusnya berasal dari masyarakat umum.

“Pelantikan ketua komite ini mestilah dari kalangan pejabat umum yang profesional, berwibawa, berpengalaman, dan bersesuaian selain berintegritas tinggi serta bebas dari bebas pelibatan politik,” katanya.

 

Sumber : detik.com